WordPress.org

Polska

Ready to get started?Download WordPress

Polskie forum

Jak załadować czyjąś stronę na serwer lokalny (19 wpisów)

  1. KrzychuJedi
    Członek
    Dodany 1 year temu #

    Cześć,

    stawiam pierwsze kroki w obsłudze wordpressa i dostałem do przeróbki stronę opartą o wordpressa (bazę danych i pliki strony) i nie wiem jak ją wgrać na mój serwer lokalny.

    Podejrzewam, że tak jak to robiłem przy instalowaniu testowej strony, muszę zacząć od wgrania bazy danych do phpmyadmin. Próbowałem to zrobić i otrzymuje taki błąd:
    http://i.imgur.com/lsQhe.png

    Czy ktoś wie jak mogę wrzucić tą stronę do siebie?

  2. adpawl
    Moderator
    Dodany 1 year temu #

    Nie masz sypniętego kodowania?
    Najlepiej wyeksportuj sobie bazę do pliku .gz i sprawdź czy uda się ten plik zaimportować.

  3. KrzychuJedi
    Członek
    Dodany 1 year temu #

    @ Nie masz sypniętego kodowania?

    A jak to sprawdzić?

    @ Najlepiej wyeksportuj sobie bazę do pliku .gz i sprawdź czy uda się ten plik zaimportować.

    Sęk w tym, że to nie ja robiłem tą stronę i jedyne co mam to bazę w pliku sql od kogoś. Może uda mi się uzyskać bazę w pliku .gz ale na razie szukam innych rozwiązań

  4. adpawl
    Moderator
    Dodany 1 year temu #

    Plik zrzutu powinien być w ANSI.
    0A mogło by też sugerować użycie niewłaściwego znaku końca linii.
    Wszystko to sprawdzić możesz np. programem notepad++.

    Możesz też spakować ten plik zipem i podesłać mi na maila adpawl.it [na] gmail.com - to zerknę co z nim jest nie tak.

  5. KrzychuJedi
    Członek
    Dodany 1 year temu #

    @ 0A mogło by też sugerować użycie niewłaściwego znaku końca linii.

    tylko której linii? :)

    wysłałem bazę na e-mail

  6. adpawl
    Moderator
    Dodany 1 year temu #

    Eksport nie był poprawny, był poprzeplatany ciągami typu =0A=, 3D, = itd.
    Quoted printable powodowało wysypywanie sie podczas próby importu.
    W odpowiedzi wysłałem przekodowany plik, który powinien dać się poprawnie zaimportować.

  7. KrzychuJedi
    Członek
    Dodany 1 year temu #

    Import działa, wielkie dzięki.

    Mam problem jeszcze z jedną rzeczą - projekt, który dostałem nie widzi bazy danych. Jak ją skojarzyć z projektem?

  8. adpawl
    Moderator
    Dodany 1 year temu #

    A czy wyedytowałeś plik wp-config.php podając właściwe dane bazy?
    Mozliwe też, ze trzeba zmodyfikowac plik .htaccess

    ...no i pytanie, czy w bazie są podmienione adresy?
    -w tabeli prefix_options kolumna options_name: siteurl i home

  9. age1869
    Członek
    Dodany 1 year temu #

    Na czas działań na localu proponowałbym podmienienie wszystkich adresów z bazy na adresy lokalne, inaczej ciągle będą problemy :) Wystarczy przecież dobrym notatnikiem seryjnie zamienić w pliku .sql :)

  10. KrzychuJedi
    Członek
    Dodany 1 year temu #

    edytowałem wp-config.php wpisując poprawną nazwę bazy
    edytowałem plik .htaccess (choć nie jestem pewien czy dobrze) podmieniając nazwę bazy i adres strony

    edytowałem również adresy w bazie.

    Nadal wyskakuje "Error establishing a database connection"

  11. adpawl
    Moderator
    Dodany 1 year temu #

    w wp_config edytujesz tylko te pozycje

    define('DB_NAME', 'nazwa_bazy_danych');
    define('DB_USER', 'nazwa_uzytkownika');
    define('DB_PASSWORD', 'haslo');
    define('DB_HOST', 'localhost');
    $table_prefix  = 'wp_';

    zaś w pliku .htaccess nie ma nic dot. bazy ...jedynie może być konieczna korekta ścieżek ... np. coś w ten deseń

    # BEGIN WordPress
    <IfModule mod_rewrite.c>
    RewriteEngine On
    RewriteBase /katalog/
    RewriteRule ^index\.php$ - [L]
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
    RewriteRule . /katalog/index.php [L]
    </IfModule>
    # END WordPress
  12. KrzychuJedi
    Członek
    Dodany 1 year temu #

    Źle edytowałem .htaccess już wszystko działa. Dzięki!

  13. KrzychuJedi
    Członek
    Dodany 1 year temu #

    Jeszcze jedna kwestia, żeby zalogować się do zaplecza strony potrzebuję użytkownika i hasło od poprzedniego twórcy strony?

  14. adpawl
    Moderator
    Dodany 1 year temu #

    Tak, chyba ze sobie zresetujesz http://codex.wordpress.org/Resetting_Your_Password

  15. KrzychuJedi
    Członek
    Dodany 1 year temu #

    Ok. Udało mi się dostać do zaplecza.

    Teraz, pojawił się problem z wyświetlaniem podstron, które są stworzone.

    Dostaje komunikat

    "Not Found

    The requested URL /w2/buble/ was not found on this server."

    czy to może mieć związek z tym, że zmienił się adres strony u mnie na kompie? Podstronny powinny działać niezależnie od tego.

    I co do zmiany adresów o której wspominał age1869 żeby je zmienić muszę to robić w notatniku czy idzie przez bazę danych?

    I czy będę miał ten sam problem z adresami przy przenoszeniu na serwer www?

  16. adpawl
    Moderator
    Dodany 1 year temu #

    Jeżeli nie podmieniłeś adresów w bazie, to musisz to zrobić.
    Możesz za pomocą phpmyadmina, przykładowo:

    update wp_posts set guid = replace(guid, 'http://staryadres.pl', 'http://nowyadres.pl')
    update wp_posts set post_content = replace(post_content, 'http://staryadres.pl', 'http://nowyadres.pl')
    update wp_options set option_value = replace(option_value, 'http://staryadres.pl', 'http://nowyadres.pl')

    Możesz też http://codex.wordpress.org/Moving_WordPress#When_Your_Domain_Name_or_URLs_Change

    Inna sprawa, to warto zaktualizować ustawienia linków bezpośrednich w kokpicie wordpressa ( /wp-admin/options-permalink.php ).

    ....i tak, adresy musisz podmienić za każdym razem gdy będziesz przenosił wordpressa.

  17. KrzychuJedi
    Członek
    Dodany 1 year temu #

    Hmm, dopóki stronę mam na locahost (tam też była na localhost) to adresów chyba nie muszę zmieniać?

    Stronę główną mam pod adresem http://localhost/w2/ a jakakolwiek próba odpalenia http://localhost/w2/pod_strona/ kończy się błędem.

  18. KrzychuJedi
    Członek
    Dodany 1 year temu #

    Już wiem dlaczego strony się nie otwierają. W "Ustawienia bezpośrednich odnośników" gdy zaznaczona jest opcja "Nazwa wpisu" strony przestają się wyświetlać.

    Natomiast wyświetlają się bez problemu, gdy jest zaznaczona opcja domyślna.

    Czy ktoś wie z jakiego powodu po zmianie ustawień strony przestają się wyświetlać?

  19. amistad18
    Moderator
    Dodany 1 year temu #

    Albo nie masz pliku .htacces, albo masz za małe CHMODy i WP nie ma uprawnień do edycji tego pliku.

Temat jest zamknięty

Ten temat został zamknięty i nie można na niego odpowiadać.

About this Topic

Tags

Obecnie brak tagów.